Formularul A4200 disponibil pe site-ul ANAF – raportare vanzari lunare

Toti utilizatorii noilor aparate de marcat electronice fiscale au obligaţia sa transmita la ANAF lunar, până la data de 20 a lunii rapoartele cu vanzarile din luna anterioară anumite date din casa de marcat.


Toti utilizatorii noilor aparate de marcat electronice fiscale au obligaţia sa transmita la ANAF lunar, până la data de 20 a lunii rapoartele cu vanzarile din luna anterioară anumite date din casa de marcat. Fișierele XML continand aceste date sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern.

Prin intermediul programului de asistență care este pus la dispoziţie pe portalul ANAF, aceste fișierele sunt validate și atașate unui fișier PDF. Fișierul PDF cu XML atașat, semnat cu certificat digital calificat se comunică organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Pe site-ul ANAF au fost publicate cele doua declaratii precum si instructiunile de transmitere.

A4200 – aplicație pt. validarea fișierului XML creat de aparatele de marcat electronice fiscale, conținand registrul rapoartelor Z și bonurilor fiscale pentru perioada de raportare curentă, prevazut în secțiunea II.12 din anexa nr. 2 la OPANAF nr. 146/2018.

A4203 – aplicație pt. validarea fișierelor XML create de aparatele  de marcat electronice fiscale altele decat cele utilizate în activitatea de schimb valutar sau în activitatea de taximetrie (inclusiv cele utilizate în aeroporturi), conținand bonurile fiscale (secțiunea II.3) și raportul Z (secțiunea II.7) pentru o zi fiscală, în conformitate cu anexa nr. 2 la OPANAF nr. 146/2018.

InstructiuniDepunereA4200

DUKIntegrator este un program pus la dispozitie de ANAF pt. validarea fisierelor mentionate mai sus, impachetarea lor intr-un document PDF si semnarea electronica a documentului, in vederea depunerii lui pe portalul e-guvernare.

Programul DUKIntegrator se descarca de pe portalul ANAF (www.anaf.ro), sectiunea Servicii online / Descarcare declaratii

Pentru contribuabilii care nu au Java instalat pe PC sau care au instalate versiuni mai noi/vechi si intampina dificultati la semnarea electronica a documentului PDF recomandam descarcarea de la adresa:
https://static.anaf.ro/static/DUKIntegrator/DUKIntegrator.htm

Pasul 1: obtinerea semnaturii digitale (certificat digital) pentru a putea depune declaratiile in numele firmei dvs. sau dupa caz, declaratia A4200 este depusa de persoana care depune declaratiile in numele firmei dvs., spre exemplu: firma de contabilitate.

Pasul 2: extragerea fisierelor din casele de marcat (conform instructajului si intructiunilor primite de la tehnicieni)

Pasul 3: validarea fisierelor extrase cu DUK Integrator si semnarea acestora

Pasul 4: depunerea declaratiei A4200 pe site-ul http://www.e-guvernare.ro/  la sectiunea Depunere de declaratii