Din 14 septembrie 2019 se vor aplica noile reguli la plata cu cardul - Sintezis
 

Începând cu 14 septembrie 2019, vor intra în vigoare prevederile Regulamentului European 389/2018 cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare, act normativ de completare a Directivei 2366/2015 privind Serviciile de Plată.

La plăţile online cu ajutorul cardului, va trebui să fie introdus şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP) respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem.

Se aplică o nouă regulă şi pentru plăţile făcute fără PIN.  Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduceţi codul PIN. După fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Băncile din Romania îşi informează în aceste zile clienţii cu privire la noile condiţii. Pe lângă asta le comunică şi actualizările contractelor, aplicabile din 14 septembrie.

Regulamentul UE, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată. Aceştia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.

In acest fel, se va spori securitatea utilizării instrumentelor de plată electronică, ceea ce înseamnă plăţi mai sigure pe internet şi în magazine.