Ce Este Inflația? - Sintezis
 

✍ Inflația se poate defini ca o creștere pe scară largă a prețurilor bunurilor și serviciilor. Într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor sunt în continuă schimbare. Unele prețuri cresc, altele scad.

Tipuri de Inflație

➡️ Inflația Lentă – prețurile cresc cu 3% sau mai puțin pe an. Acest tip de inflație îi determină pe consumatori să se aștepte să crească în continuare prețurile. Acest lucru stimulează cererea.
➡️ Inflația Moderată – În general se caracterizează printr-o creștere a prețurilor între 3% și 10% anual. Creșterea inflației afectează economia rapid. Consumatorii încep să cumpere mai mult decât au nevoie doar pentru a evita prețurile mai mari. Furnizorii și salariile întâmpină dificultăți pentru a satisface cererea, iar economia începe să se supraîncălzească.
➡️ Inflația Galopantă – Pe măsură ce inflația începe să atingă și să depășească nivelul de 10%, începe să se creeze un haos absolut în economie. Banii încep să se devalorizeze rapid, iar veniturile întreprinderilor și angajaților nu pot ține pasul cu majorarea costurilor și cu creșterea rapidă a prețurilor.

➡️Hiperinflația – Nivelul prețurilor crește deja cu peste 50% pe lună. Acest fenomen este rar. De fapt, cele mai multe exemple de hiperinflație au avut loc atunci când guvernele au „tipărit bani” pentru războaie. Exemple de hiperinflație sunt: Germania în anii 1920, Zimbabwe în 2000 și Venezuela în 2010. România s-a confruntat cu hiperinflația la începutul anilor ’90.
➡️Stagflația – Acest fenomen este, de asemenea, relativ rar și, deși există o creștere a prețurilor, economia stagnează. Singurul exemplu al unui astfel de fenomen este situația din Statele Unite din anii ’70.
➡️Deflația – Deflația este opusul inflației. Deflația se caracterizează prin scăderea prețurilor și apare adesea după izbucnirea unei bule financiare. În general, deflația este un semnal foarte îngrijorător și este adesea însoțită de o recesiune economică, iar dacă prețurile continuă să scadă, poate apărea o depresiune economică.

Cum Se Calculează Inflația

1️⃣ Indicele Prețurilor de Consum (IPC)
Indicele prețurilor de consum măsoară variația procentuală a unei cantități de bunuri și servicii pe care gospodăriile le folosesc adesea. Acest indicator economic este utilizat pentru a calcula inflația în majoritatea țărilor.
2️⃣ Indicele Prețurilor de Producție
Indicele prețurilor de producție (IPP) măsoară variația prețului mediu în prețurile de vânzare primite de producătorii locali pentru producția lor în timp. Acest indicator măsoară variația prețului din punctul de vedere al vânzătorului, nu al cumpărătorului, ca în cazul IPC.

Care Sunt Cauzele Inflației?

➢ Inflația prin costuri – apare atunci când prețurile cresc din cauza creșterii costurilor de producție, cum ar fi materiile prime sau salariile angajaților. Cererea de bunuri rămâne neschimbată, în timp ce oferta de materii prime scade din cauza costurilor de producție mai mari. Drept urmare, costurile de producție majorate sunt transmise consumatorilor sub forma unor prețuri mai mari pentru produsele finite.
➢ Inflația prin cerere – Apare atunci când crește cererea consumatorilor pentru un produs sau serviciu sau când consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru un produs sau serviciu. În ambele cazuri există o creștere a prețului produsului sau serviciului. În acest caz, acțiunile companiilor care au posibilitatea de a obține profituri mai mari (marje mai mari) se pot aprecia.

Sursă: https://www.ecb.europa.eu/home/html/index.en.html