Top 9 curiozități despre legi și economie | Sintezis
 

Informația înseamnă putere și, cu toate acestea, niciodată nu vom putea afirma că știm prea multe. Vrem să contribuim astfel la cunoștințele tale cu o serie de curiozități despre legi și lucruri care influențează (sau ar putea-o face) într-un raport favorabil economia.

Dacă unele curiozități vorbesc despre topul industriilor românești și valorificarea lor, altele se încadrează pur și simplu în categoria curiozităților de tipul „știați că…?” amuzante, care își propun să îți aducă un zâmbet pe buze.

Până la urmă, tindem să credem taxele și impozitele sunt exagerate numai în zilele noastre. Ei bine, nu e deloc cazul și vei afla imediat de ce anume. 

Top 9 curiozități despre legi și economie

  1. România deține aproximativ 60% din resursele de apă minerală ale Europei

Ne putem lăuda cu țara noastră, deoarece cuprinde nu mai puțin de 60% din resursele de apă minerală ale Europei. Asta înseamnă undeva la 2.500 de surse de apă minerală, din care doar în jur de 20% aduc venituri.

În plus, aici se regăsește și cea mai mare varietate de resurse de apă bogată în conţinut mineral din întreaga lume. Aproximativ 11 milioane de metri cubi de apă naturală şi de masă sunt exploatați anual, dar potențialul este considerabil mai mare.

 

  1. Denumirea de bancă provine din italiană

Termenul este o mică adaptare a cuvântului „banco” din limba italiană și este explicat ca fiind un banc de lucru, o bancă sau un birou. Practic, acesta face referire la locul în care se desfășoară activitatea, masa folosită.

El își are originea încă din perioada Renașterii, evidențiind modul în care bancherii efectuau diverse tranzacții deasupra unui birou.

 

  1. În Anglia secolului al XII-a a apărut taxa pe lașitate

La începutul secolului al XII-lea, tinerii Angliei nu erau foarte doinici să lupte pentru regele lor. Astfel, Henry I a decis să îi „motiveze” cu o taxă menită celor care refuzau să lupte. Iar pentru ca impactul psihologic să fie extrem, taxa respectivă a primit un nume de efect: taxa de lașitate.

Surprinzător este că taxa a crescut de peste trei ori în 300 de ani, timp în care s-a menținut activă chiar și în perioadele de pace.

 

  1. Acolo s-a instaurat și taxa pe pălării

Multă vreme mai târziu, între 1784 și 1811, Anglia a găsit o nouă metodă ingenioasă de a face bani la buget. Pentru că erau la modă pălăriile, purtate de bărbați în orice împrejurare, s-a adăugat taxa pe numărul de pălării.

Scopul ei era ca persoanele aflate într-o pătură socială mai înaltă, care, evident, aveau și mai multe pălării, să plătească o sumă mai mare. Comercianții erau nevoiți să obțină o licență prin care să poată pune câte un semn distinctiv fiecărei pălării pe care o vindeau. Cine era prins fără semn la pălărie, era tras la răspundere și, prin urmare, amendat.

 

  1. Prima activitate bancară s-a desfășurat în 350-325 î. Hr.

Pentru a crede un fapt ca fiind adevărat, avem nevoie de dovezi. Așa se face că, în conformitate cu o monedă găsită în orașul turcesc Trabzon, prima activitate bancară s-a desfășurat între 350-325 î. Hr.

Moneda în cauză avea inscripția unei bănci (mese) pline cu monede. Este important de menționat că, la vremea aceea, pe locul unde a fost identificată se afla o colonie grecească. 

 

  1. Tot în Anglia au existat și taxa pe numărul de ferestre, respectiv lumânări

În 1696 a apărut, de nicăieri, taxa pe numărul de ferestre deținut de o locuință. Cei de la putere își închipuiau și de această dată că vor fi afectați în principal oamenii înstăriți, care aveau case spațioase, cu multe camere și ferestre. De fapt, majoritatea celor din clasele sociale mai sărace au preferat să își zidească ferestrele și să rămână în acest fel fără lumină naturală.

Legea a fost completată aproape 100 de ani mai târziu, în 1789, când s-a introdus impozitul asupra lumânărilor folosite în propria locuință. Taxa se aplica inclusiv și lumânărilor făcute în casă. Așa au rămas englezii până pe la jumătatea secolului al XIX-lea fără niciun fel de lumină în locuințe.

 

  1. România este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est

În ciuda faptului că nu are rezerve de bauxită, România este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est. Ba mai mult, este bine de știut că este singura țară producătoare de aluminiu pentru industria aerospaţială din Europa de Est.

De altfel, economia românească are de câștigat și prin producția aluminiului, fiindcă suntem printre puținele state care se bucură de un proces de producție de la A la Z al acestuia. Iar o parte din aluminiu este obținut prin reciclare.

 

  1. Anglia și Rusia au adoptat la un moment dat taxa pe barbă

Secolul al XVI-lea a mai adus o noutate legislativă în Anglia: taxa pe barbă. Aceasta creștea gradual, în funcție de nivelul social.

Rusia i-a urmat exemplul la începutul secolului al XVIII-lea, în 1705 adoptând o lege prin care bărbații ce nu făceau parte din corpul bisericii erau obligați să își taie barba, pentru că ea era considerată lipsă de civilizație. Rusia își dorea în acel moment să se apropie cât mai mult de statele europeni. De aceea, bărbații care plăteau taxa erau forțați să poarte asupra lor o monedă de cupru sau argint, cu următoarele inscripții: „taxa pe barbă a fost încasată” și „barba este o povară inutilă”.

 

  1. Încă din anul 2015, 24% din consumul final brut de energie electrică era din resurse regenerabile

Uniunea Europeană își fixase ca obiectiv al anului 2020 să atingă 20% din consumul de energie electrică din resurse regenerabile. România a reușit să îndeplinească acest criteriu încă din 2015, când valoarea era situată la 24%.

Prin energie regenerabilă se înțelege utilizarea surselor cu potențial de refacere într-un interval dat de timp sau cele inepuizabile. Este vorba în principal de cea hidro, fotovoltaică, biomasă și eoliană.

Dacă vrei să fii în permanență la zi cu ultimele curiozități economice din România, iar ANAF și fiscalitatea să nu reprezinte o problemă pentru tine, apelează cu încredere la produsele și serviciile noastre. La Sintezis Birotica SRL din Oradea găsești soluții hardware și software gândite special pentru afacerea ta!