Depunerea declaratiei A4200 - Sintezis
 

Toti utilizatorii noilor aparate de marcat electronice fiscale au obligaţia sa transmita la ANAF lunar, până la data de 20 a lunii rapoartele cu vanzarile din luna anterioară anumite date din casa de marcat. Fișierele XML continand aceste date sunt exportate din aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern (memory stick).

Prin intermediul programului de asistență care este pus la dispoziţie pe portalul ANAF, aceste fișierele sunt validate și atașate unui fișier PDF. Fișierul PDF cu XML atașat, semnat cu certificat digital calificat se comunică organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Pe site-ul ANAF au fost publicate cele doua declaratii precum si instructiunile de transmitere.

A4200 – aplicație pt. validarea fișierului XML creat de aparatele de marcat electronice fiscale, conținand registrul rapoartelor Z și bonurilor fiscale pentru perioada de raportare curentă, prevazut în secțiunea II.12 din anexa nr. 2 la OPANAF nr. 146/2018.

A4203 – aplicație pt. validarea fișierelor XML create de aparatele  de marcat electronice fiscale altele decat cele utilizate în activitatea de schimb valutar sau în activitatea de taximetrie (inclusiv cele utilizate în aeroporturi), conținand bonurile fiscale (secțiunea II.3) și raportul Z (secțiunea II.7) pentru o zi fiscală, în conformitate cu anexa nr. 2 la OPANAF nr. 146/2018.

InstructiuniDepunereA4200

DUKIntegrator este un program pus la dispozitie de ANAF pt. validarea fisierelor mentionate mai sus, impachetarea lor intr-un document PDF si semnarea electronica a documentului, in vederea depunerii lui pe portalul e-guvernare.

Programul DUK Integrator se descarca de pe portalul ANAF (www.anaf.ro), sectiunea Servicii online / Descarcare declaratii

Pentru contribuabilii care nu au Java instalat pe PC sau care au instalate versiuni mai noi/vechi si intampina dificultati la semnarea electronica a documentului PDF recomandam descarcarea de la adresa:
https://static.anaf.ro/static/DUKIntegrator/DUKIntegrator.htm

Pasul 1: obtinerea semnaturii digitale (certificat digital) pentru a putea depune declaratiile in numele firmei dvs. sau dupa caz, declaratia A4200 este depusa de persoana care depune declaratiile in numele firmei dvs., spre exemplu: firma de contabilitate.

Pasul 2: extragerea fisierelor din casele de marcat (conform instructajului si intructiunilor primite de la tehnicieni)

Pasul 3: validarea fisierelor extrase cu DUK Integrator si semnarea acestora

Pasul 4: depunerea declaratiei A4200 pe site-ul http://www.e-guvernare.ro/  la sectiunea Depunere de declaratii


  • Un export corect trebuie sa contina minimum un fisier pentru fiecare zi fiscala si un fisier centralizator.
  • Fisierul centralizator se valideaza cu aplicatia DUK integrator. Toate fisierele aferente unei luni trebuie sa se afle in acelasi folder.
  • Daca exista mai multe case de marcat ale aceluiasi contribuabil, este necesara realizarea unui folder separat pentru fiecare luna/casa. Validarea se face separat pentru fiecare casa de marcat.
  • Memory stick-ul trebuie sa fie gol atunci cand faceti exportul fisierelor XML din casele de marcat. In caz contrar, la depunerea declaratiei 4200 pe site-ul ANAF veti primi eroare. Daca veti primi eroare la depunerea declariei, stergeti intreg continutul memory stick-ului, descarcati din nou fisierele din casa de marcat si retrimiteti declaratia catre ANAF.

Sintezis Birotica nu este implicata in procesul depunerii declaratiilor F4200 care contin fisierele XML extrase din casa de marcat. Completarea acestor declaratii se poate realiza doar prin semnatura electronica, de catre un contabil sau reprezentant al firmei care detine semnatura electronica, iar depunerea lor se face pe portalul e-guvernare.

Specialistii Sintezis va stau la dispozitie cu informatii suplimentare la numarul de telefon 0359 991  sau pe adresa de e-mail: ecr@sintezis.ro.