Nedotarea cu noile case de marcat se va sancționa de la prima abatere - Sintezis
 

Legea preventiei va fi schimbata! ANAF va da direct AMENDA comerciantilor fara case de marcat cu jurnal electronic.

Legea preventiei a functionat pana acum ca o umbrela pentru comerciantii care nu isi luasera noile case de marcat cu jurnal electronic. Finantele au anuntat de la inceput ca aceasta masura va fi intrata in vigoare doar temporar si ca va asigura o abordare de tip preventiv, stimulativ si nu de sanctionare a operatorului economic de la prima abatere.

Companiile care nu-și înlocuiesc vechile case de marcat cu jurnal tipărit cu aparate cu jurnal electronic vor fi sancționate din prima în viitorul apropiat, deoarece Guvernul va elimina contravenția de pe lista celor iertate la prima abatere. În acest sens, vor apărea modificări la lista faptelor acoperite de legislația prevenirii.

Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre a Guvernului care va modifica lista contravențiilor pentru care se aplică legislația prevenirii.

Daca acest proiect va fi aprobat, utilizatorii care nu s-au dotat cu noile modele vor primi direct amenda de la 8.000 la 10.000 lei precum si suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcţie de gravitatea faptelor, precum și cu confiscarea veniturilor.

„Măsura este necesară deoarece operatorii economici care încalcă obligația de dotare cu noile dispozitive, nu au motive obiective pentru neconformare, în condițiile în care au fost emise autorizații de distribuție pentru aparatele de marcat care acoperă toate tipurile de activități economice, iar distribuitorii autorizați au stocuri de aparate de marcat noi. De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți” se arată intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului.

Concret, nedotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic va fi sancționată de la prima abatere, după ce această faptă va dispărea de pe lista contravențiilor iertate la prima abatere. Includerea contravenției în legislația prevenirii a fost făcută în septembrie 2018, în plin proces de înlocuire a vechilor case de marcat.

Practic, 1 septembrie 2018 a fost termenul final de conformare pentru firmele mari și medii, în timp ce 1 noiembrie 2018 a fost termenul final de conformare pentru firmele mici. Totuși, până acum s-au instalat abia 400.000 de aparate de marcat cu jurnal electronic, dintr-un total estimat de 700.000 – 750.000.

Proiectul de HG nu se aplică momentan. Pentru va intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.