Află de când este SPV obligatoriu și ce funcționalități noi are - Sintezis
 

SPV sau Spațiul Privat Virtual a fost creat din dorința de a facilita comunicarea persoanelor juridice și a diverselor alte entități, precum și a persoanelor fizice autorizate cu ANAF.

Odată ce te-ai înregistrat în SPV, ai posibilitatea de a trimite declarația unică împreună cu alte declarații, simplu, prin intermediul platformei online, fără a fi nevoie să îți bați prea mult capul și să te tot deplasezi la organul fiscal din regiunea ta. De asemenea, poți solicita astfel o serie de documente, cum ar fi certificate de atestare fiscale, extrase de cont, fișe rol și așa mai departe.

Practic, după ce ți-ai făcut contul pe SPV, ai oficial înregistrarea terminată și de aici înainte va trebui doar să faci autentificarea la fiecare accesare a site-ului. Întregul proces este relativ simplu, numai pentru înregistrare folosindu-se anumite acte ale firmei și, evident, atunci când trimiți sau ceri vreun document.

Dacă toate aceste lucruri îți erau cunoscute deja, află că SPV este într-o continuă dezvoltare. Se preconizează o mulțime de schimbări, ba chiar reglementări și îmbunătățiri cu privire la platforma online ANAF. În cele ce urmează găsești mai multe detalii despre ele.

SPV – înrolare obligatorie

Până acum putem spune că platforma a fost oarecum în faza de testare, deoarece contribuabilii au fost liberi să se înscrie în ea după bunul plac. Au făcut-o mai mult cei curajoși, care au știut că beneficiile reprezentate de aceasta (adio drumuri repetate la sediul ANAF și stat la cozi interminabile) nu vor rămâne pentru multă vreme o simplă opțiune.

Situația a evoluat și acum a devenit o adevărată certitudine: de la 1 martie 2022, înregistrarea în SPV a societăților, persoanelor fizice autorizate și a altor entități fără personalitate juridică este obligatorie. Asta înseamnă că nu vor mai fi acceptate documentele pe hârtie la ANAF, ci exclusiv trimiterea lor în format electronic.

Conform înscrisului de la art. 79 din Codul de procedură fiscală, OG 11/2021 prevede:

„(1^1) Prin excepție de la alin. (1), contribuabilii/plătitorii persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, precum și persoane fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent în una dintre formele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare, sunt obligați să transmită organului fiscal central documente de natura celor prevăzute la alin. (1) prin mijloace electronice de transmitere la distanță în condițiile prezentului articol, respectiv prin înrolarea în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor/ A.N.A.F.”

În cazul în care nu respectă această modificare, contribuabilii riscă să își piardă un drept fiscal sau chiar amenzi atunci când nu trimit declarațiile în termenul stabilit. Nu contează că încearcă să facă depunerea respectivă la ghișeu, pentru că așa nu va fi luată în considerare.

Noi funcționalități ale SPV din acest an

Pentru a face trecerea spre mediul online cât mai ușoară și avantajoasă, ANAF a asigurat că anul 2021 va fi unul productiv pentru SPV, care până la finalul lui va avea o listă de funcționalități noi, extrem de utile. Este vorba despre:

1. Contractele de fiducie vor putea fi înregistrate printr-o declarație completată în totalitate și transmisă în mod electronic.

2. Contribuabilii vor primi notificări referitoare la nedepunerea sau corectarea anumitor erori în ceea ce privește declarația recapitulativă D390 și deciziile de inactivitate.

3. Cazierul fiscal necesar în vederea autorizării de agent pensii private se va obține online.

4. Va fi îmbunătățit formularul unic de contact.

5. Procesele verbale și formularele de notificare folosite la audierea contribuabililor vor avea opțiunea de creare prin SPV.

6. Inclusiv solicitările de compensare a creanțelor fiscale vor putea fi transmise online.

Ce va aduce viitorul

Având în vedere că SPV va deveni curând o obligativitate pentru agenții economici mici și mari, există o serie de priorități pentru dezvoltarea platformei. Prin urmare, în viitorul nu foarte îndepărtat se dorește:

  • Simplificarea declarațiilor și a celorlalte proceduri de administrație fiscală;
  • Creșterea numărului de declarații ce vor putea fi depuse electronic, care vor primi și răspuns direct pe platformă;
  • Personalizarea informațiilor cu privire la ce declarații ai de depus și până la ce dată;
  • Oportunitatea de a afla situația plăților făcute, precum și a obligațiilor de plată;
  • Disponibilitatea de a fi în permanență la curent cu interacțiunile tale, în calitate de firmă, PFA etc., cu ANAF.

Bineînțeles, acesta este doar punctul de plecare. Platforma SPV va evolua constant, astfel încât să ajungă să îndeplinească cerințele tuturor contribuabililor și să eficientizeze relația lor cu ANAF. Important este să nu uiți să te înregistrezi online!

Urmărește-ne blogul sau paginile de Facebook, LinkedIn și Instagram pentru a ști mereu ce se întâmplă în domeniul fiscal și care sunt cele mai bune echipamente software și hardware pentru afacerea ta.