"Bon fiscal, eliberat şi cu smartphone-ul".....sa explicam.... - Sintezis
 

Toti am asteptat sa auzim confirmarea sau infirmarea modificarilor normelor legate de casele de marcat cu jurnal electronic si comunicare la serverul ANAF……si am primit-o; subtil , evaziv, interpretabil.
Voi incerca sa explic fraza cea mai frapanta din comunicatul ministrului care in mod cert arunca in bezna mare parte a utilizatorilor de case. Evident tot ce scriu este parere personala si timpul o va adeverii sau nu.
Deci….nu avem nevoie de case de marcat ci doar de telefon sau tableta…..scrie presa de azi dimineata. Evident si presa forteaza fraza care se termina cu o alta fraza care cuprinde termenul „legat la o imprimanta fiscala”
De ce a fost scos din contextul unei sedinte de guvern cu miza uriasa …ramane un mister. De speculat pot ……insa nu acum.
Ce inseamana o solutie de genul tableta si imprimanta fiscala/
Inainte de toate o investitie cu 300-500 euro mai mare decat intr-o casa de marcat din noua generatie. caci; ai nevoie de o tableta ( 400 euro) o aplicatie dedicata ,produsa de o firma din tara care cunoaste protocolul de comunicare cu imprimanta fiscala si care se va descarca de pe un magazin virtual ( Apple, Google)
Apoi vine esenta imprimanta fiscala care impreuna cu placa fiscala integrata cu modulul de comunicatie de date si securizare, care dupa umila mea parere va costa intre 300-600 euro in functie de producatorul imprimantei si a placii fiscale.
Si asa obtinem o micro solutie de genul POS ce exista si azi in piata insa fara noul modul fiscal la un pret TOTAL de 800 euro
Intre timp casele de marcat calsice vor costa intre 400-600 euro sau chiar mai putin.
Cat priveste utilitatea nu neg ca daca solutia de pe tableta se va interfata cu modul de gestiune si contabilitate atunci avem o solutie de gestiune si vanzare pentru retail vs casa de marcat singulara care ne prezinta strict rapoartele de vanzare zilnice cumulate.
Deci……. de ce a fost scos din context acest capitol?
Apoi….toate casele de marcat candva ( eu estimez 3-5 ani ) vor fi conectate la baza de date SINANAF , care defapt da utilitatea acestui val de schimbari de case de marcat. Pana cand comunicarea nu exista orice dispozitiv va lucra independent si se va putea doar verifica mult mai usor datele de vanzare din cardul SD fata de milioanele de role de hartie din depozite.
Interesse meu strict privat ar fi sa vind echipamente complexe cu software aferent si cu contracte de mentenanta. Insa profesia pe care o practic si empatia fata de comerciantii mici care sunt supusi presiunilor financiare ma face sa va explic si sa interpretez frazele spuse pe jumatate, minciunile unor colegi de breasla , dezinformarea mediatica.
Daca aceste explicatii v-au deschis un ochi, va stept la sediul firmei sa va deschidem si intelepciunea si logica in achizitia echipmentelor fiscale noi.


Cu respect
Andrei Bondor
Sintezis SRL