E oficial: Spațiul Privat Virtual se adaptează pentru dispozitivele mobile - Sintezis
 

Spațiul Privat Virtual (SPV) reprezintă o modalitate prin care persoanele fizice, persoanele juridice și entitățile fără personalitate juridică pot obține sau furniza anumite informații online (de) la ANAF.

De exemplu, Spațiul Privat Virtual permite depunerea electronică a declarațiilor fiscale, cum sunt cele unice, aflarea situației fiscale și plata respectivelor obligații în cazul persoanelor fizice.

Important de menționat este că aceste documente, deși sunt solicitate sau depuse pe o platformă online, sunt egale din punct de vedere juridic cu cele transmise prin intermediul poștei sau direct la ghișeu.

Noutățile Ministerului Finanțelor Publice în ceea ce privește Spațiul Privat Virtual

Ministerul Finanțelor Publice a sesizat dificultatea cu care se confruntă persoanele ce accesează platforma SPV a ANAF de pe dispozitivele mobile (tablete și telefoane) și a hotărât să le vină în ajutor. Astfel, a anunțat pe data de 29.09.2020 că în curând se vor dezvolta – în premieră – aplicații de mobil Spațiul Privat Virtual. Demersurile în acest sens iau avânt la începutul anului viitor.

Și asta nu e tot. În plus, se va extinde și accesul la arhiva online a SPV, așa încât portalul va elibera mult mai ușor și eficient documentele instituției.

Scopul inițiativelor este de a crea o legătură mult mai strânsă între cetățeni și mediul de afaceri românesc, prin prisma creșterii capacității administrative a Ministerului Finanțelor Publice, precum și a instituțiilor sale subordonate.

În acest mod nu doar se va optimiza și facilita accesul la platforma ANAF, ci se urmărește și simplificarea folosirii ei. Utilizatorii vor economisi o groază de timp identificând imediat ceea ce îi interesează.

Efectiv toate serviciile furnizate până acum de Spațiul Privat Virtual vor fi disponibile și pe aplicațiile Android și iOS. Da, ai citit bine, absolut nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Indiferent de ce marcă de telefon sau tabletă ai, te vei putea conecta în doar câteva secunde la Spațiul Privat Virtual și desfășura operațiunile pe care ți le dorești.

Un alt aspect deosebit de important se referă la perioada în care platforma va putea fi accesată și de unde. Practic, aceasta va avea un program non-stop și nelimitat pentru orice punct geografic cu o conexiune relativ stabilă la internet. Nu va cere nimic special față de celelalte aplicații mobile pentru plăți sau altceva asemănător.

Posibilitățile îi vor fi, în schimb, infinitive. Transferul electronic de documente va fi la ordinea zilei, la fel și completarea diverselor formulare online. Sistemul va oferi pe deasupra și notificări automate referitoare la datele transmise, dar și dovezi despre manipularea lor. Totul va fi transparent și, după cum ne dorim, la stadii europene.

Legat de proiectul pentru accesul mai facil la arhiva online, acesta va economisi o grămadă de timp pentru toată lumea. Planul este să dispară așteptarea și cozile interminabile de la ANAF. De la 5-7 zile lucrătoare și 2 vizite la ghișeu pentru obținerea documentelor, se va ajunge la o singură zi fără niciun fel de deplasare. Statul în fața calculatorului nu adună kilometri parcurși.

Desigur, nici cu designul noilor aplicații nu vor exista probleme. SPV pentru mobil va arăta într-un fel prietenos, fiind interactiv și atractiv. Sunt condiții esențiale ce pot fi duse la îndeplinire datorită bugetului semnificativ alocat acestui proiect inedit.

La ce sumă se ridică investițiile cu SPV?

Conform comunicatului oficial din partea Ministerului Finanțelor Publice, valoare primului proiect – crearea aplicațiilor SPV compatibile cu dispozitivele mobile Android și iOS – este de 23.949.126,48 lei. Din această sumă, 20.133.401,56 provin din asistență financiară nerambursabilă și 3.835.724,92 lei din contribuție proprie.

Cât despre cel de al doilea proiect – îmbunătățirea și simplificarea accesului la arhiva online – valoarea este exponențial mai mare. Așadar, ea este formată de această dată din 26.949.305,69 lei total, având o contribuție proprie de 4.316.237,75 și asistență financiară nerambursabilă de 22.633.067,94 lei.

Co-finanțarea de aproximativ 43 milioane lei (9 milioane euro) provine de la Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

În prezent, Spațiul Privat Virtual poate fi accesat la www.anaf.ro, secțiunea „Servicii Online – Serviciul înregistrare/înrolare persoane fizice și juridice Spațiul Privat Virtual”.

Promitem că revenim cu detalii de cum se lansează aplicațiile mobile! Și evident, nu uităm nici de arhiva rapidă, ca să îi zicem așa, care se gândește la timpul nostru prețios și ne ajută să îl reducem cât se poate de mult atunci când vine vorba despre birocrație.

Echipa Sintezis Birotica SRL, cu sediul în Oradea, se bucură să vadă o asemenea încercare de apropiere a administrației fiscale din România de cetățenii săi și de mediul de afaceri. Așteptăm cu nerăbdare să putem folosi SPV pe dispozitivele mobile!

Până atunci, nu ezita să apelezi la Sintezis Oradea și să ne contactezi pentru case de marcat și orice alte echipamente / software-uri necesare succesului afacerii tale. Ne găsești de luni până vineri la telefon 0359 401 435, prin email – sales@sintezis.ro – sau dându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook.