Termenul de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat s-a prelungit - Sintezis
 

Prin proiectul de lege adoptat de Guvern s-a decis amanarea pana la 31 decembrie 2020 a obligatiei de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale in cazul operatorilor economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede.

Guvernul a luat decizia de a prelungi acest termen, care fusese initial 31 decembrie 2019, deoarece s-a dovedit a fi imposibil de respectat intrucat aparatele de marcat care urmeaza sa fie integrate in automatele comerciale nu exista deocamdata pe piata, nu a fost gasita solutia optima pentru aceste aparate, iar pentru realizarea si implementarea lor este necesara parcurgerea urmatoarelor etape obligatorii si consumatoare de timp:

– aprobarea prin hotarare de Guvern a specificatiilor tehnice si functionale ale acestor aparate de marcat;
– construirea prototipurilor de catre producatori;
– testarea prototipurilor la Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica;
– autorizarea de catre Ministerul Finantelor Publice a distribuitorilor acestor aparate de marcat;
– fabricarea aparatelor de marcat si instalarea lor in cca 90.000 de automate comerciale, pe intreg teritoriul tarii, de catre distribuitori si operatorii de service autorizati de Ministerul Finantelor Publice, potrivit fiscalitatea.ro.

In urma intalnirii de lucru din 15 ianuarie unde au participat reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, ICI București (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică si importatori ai caselor de marcat electronice fiscale, s-au dezbatut aspectele tehnice ale aparatelor de marcat electronice fiscale care vor trebui instalate pe automate vending. Prin urmare normele de aplicare privind implementarea acestor aparate raman inca in discutie si urmeaza a fi stabilite, deoarece inca pot aparea unele probleme tehnice care nu vor permite functionarea corecta a acestor automate vending.

In acest moment nu exista pe piata echipamente fiscale cu jurnal electronic avizate de ICI, care pot fi adaptate acestor automate.

Articolul initial

Firmele care au automate comerciale de cafea si racoritoare trebuie sa le echipeze cu case de marcat, conform Legii 136/2019